Gronkowcem można zarazić się na wiele różnych sposobów, a warto o nich wiedzieć, by móc skutecznie zapobiegać tego rodzaju zagrożeniom.
Oczywiście najbardziej popularnym sposobem zarażeń gronkowcem złocistym jest zarażanie się poprzez żywność, w której znajdują się bakterie gronkowca złocistego. Wówczas dochodzi do zatrucia, którego najczęstszymi objawami są przede wszystkim silne bóle brzucha, biegunka, wymioty, osłabienie krążenia. U niektórych pacjentów występuje ponadto podwyższona temperatura, ale może być ona również obniżona, w skutek osłabienia. Jeśli takie objawy wystąpią, wówczas niezwłocznie należy się skontaktować z lekarzem, bowiem tylko on będzie mógł w stanie rozpoznać zatrucie i podjąć decyzję o właściwym sposobie leczenia.
Trzeba też wiedzieć, że gronkowiec złocisty z wyżej opisanymi objawami występuje często już w dwie, trzy godziny po spożyciu zatrutego posiłku. Zatrucia bakteriami z tej rodziny w głównej mierze są powodowane wydzielanymi przez nich toksynami, przed którymi niestety trudno się bronić naszemu organizmowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz