wtorek, 13 grudnia 2011

Zarażenie gronkowcem złocistym

Gronkowiec złocisty to bakteria, która może występować zarówno na skórze ludzi, jak i zwierząt.

Oczywiście mamy bardzo szeroką grupę bakterii z rodziny gronkowców, lecz to właśnie gronkowiec złocisty jest najbardziej chorobotwórczą bakterią, przed którą należy się strzec. Może ona powodować różnego rodzaju zakażenia, zarówno ropne, jak i układowe, a co najważniejsze, bakteria ta odporna jest na wiele antybiotyków, leczenie takiego zakażenia jest więc szczególnie trudne.

Gronkowiec złocisty jest szczególnie niebezpieczny również z tego względu, że wytwarza toksyczną substancję, truciznę, która może być powodem zakażeń ropnych oraz układowych.

Gronkowcem złocistym można zarazić się na wiele sposobów, między innymi poprzez zjedzenie żywności, w której znalazły się bakterie gronkowca złocistego. Niestety takie zakażenie gronkowcem złocistym jest dosyć częste i powszechne, a bakterie te znajdują się nawet w zakładach spożywczych, gdzie pożywką dla nich są lody, ciasta, sałatki, mięsa, a także różne wyroby garmażeryjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz