wtorek, 13 grudnia 2011

Gronkowce są wszędzie

Gronkowiec złocisty to groźna bakteria, która może powodować różnego rodzaju choroby, zatrucia.

Do najczęstszych należy zaliczyć przede wszystkim zatrucia pokarmowe, które mogą zdarzać się zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Dochodzi do nich na skutek zjedzenia zatrutej żywności, a to powoduje, że bakterie gronkowca złocistego trafiają do naszego organizmu, w którym powodują wiele szkodliwych spustoszeń.

Oczywiście bakterie z rodziny gronkowców można zwalczać, a najlepiej jest to robić poprzez gotowanie. W tym procesie bowiem bakterie giną, również bakterie gronkowca złocistego. Niektóre toksyny są jednak już odporne na ciepło i na wysoką temperaturę, nie zawsze więc gotowanie pozwala na pozbycie się bakterii wywołujących groźne zakażenia.

W każdym razie by się nie zarazić warto zwracać szczególną uwagę na to co jemy, zwłaszcza, że bakterie gronkowca złocistego mogą kryć się w lodach, rurkach z kremem czy w ciastkach, po które chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i młodsi. Uważajmy więc na to co jemy, szczególnie letnią porą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz